zon in de christelijke liederen

5 christelijke liederen over de zon

De zon is een geliefd beeld in christelijke liederen. We nemen er vijf christelijke liederen over de zon met je door, elk met een eigen accent op de betekenis van de zon. De liederen zeggen indirect ook iets over wat ‘zon’ betekent in de bijbel.

Lees ook onze blogs met christelijke liederen over sneeuw en wind.

Een bekend Gezang dat de macht van Jezus bezingt. De zon staat hier symbool voor Zijn ultieme heerschappij: overal op aarde waar de zon komt, regeert Hij. Overal dus!

Bekend kinderlied. Deze uitvoering van Nederland Zingt zet ‘m in het juiste ritme (te traag zingen, zoals vaak in kerkdiensten wordt gedaan, doet het lied geen goed).
In dit lied benadrukt de ‘zon’ de weidsheid van Gods schepping. God maakte alles onder de zon: de sterren, de zee, het bos, de dieren, jou.

Leonie van den Berg-Beks zingt op verzoek het oude Gezang ‘Vernieuw Gij mij, o eeuwig Licht’. Het accent ligt hier op licht als vernieuwing. Waar het licht komt, is groei en vernieuwing. ‘Wees Gij de Zon van mijn bestaan, dan kan ik veilig verder gaan’.

Zeer populair Opwekkingslied, hier gezongen leden van de Hervormde Gemeente Barneveld. ‘De zon komt op, maakt de morgen wakker’. De zon duidt hier vooral de tijd aan. Gods hulp wordt gevraagd voor de dag die begint. God is de God van altijd: op alle momenten van het leven wil Hij betrokken zijn.

De oudste Opwekkingsliederen zijn allang vergeten. En misschien is dat maar goed ook, want dit lied komt veel kwaliteit tekort. Gelukkig valt er ook nog iets vriendelijks over te zeggen: het lied heeft een missionair karakter. De ‘zon’ is het beeld van Gods licht dat via mensen de wereld in wordt gezonden. Dat missionaire karakter komt in veel te weinig Nederlandse kerkliederen voor.

2 Comments

  1. […] ook onze blogs met christelijke liederen over de zon en over […]

  2. […] schreven we over christelijke liederen over de wind en de zon. Omdat die blogs veel bekeken worden, voegen we er nu 5 christelijke liederen over sneeuw en ijs […]

Comments are closed.

Dit vind je misschien ook interessant...