geeft de kop van de blog weer

Creatief Bijbellezen

Wil jij vaker in de Bijbel te lezen? We helpen je graag bij dat goede voornemen. Daarom hebben we pas verschenen materiaal voor je op een rijtje gezet. We laten je drie varianten van Bijbellezen zien: schrijfbijbels, handletter-bijbels en leesrooster-bijbels. Allemaal manieren om te doen aan creatief bijbellezen.

Infographic Bijbel

De boodschap van het Evangelie weergegeven in Infographics. Over de Infographic bijbel lees je in onze uitgebreide blog (met vlog). Naast de Infographic Bijbel is er ook een bijzondere Infographic Bijbel voor kids.

de infopgrahic bijbel omslag
Schrijfbijbels

Ben jij ook visueel ingesteld? Wie schrijft, onthoudt beter dan wie alleen leest. Schrijfbijbels zijn bijbels met een extra brede kantlijn. Daarin kun je aantekeningen maken, toelichting schrijven of zelfs ‘meeschrijven’ met de preek of de bijbelstudiekringavond.

Schrijfbijbel NBV
Mooie uitgave in een harde kaft met leeslint. De Nieuwe Bijbelvertaling is in korte tijd de standaardvertaling in vele kerkelijke gemeenten geworden.

Notitiebijbel HSV
De Herziene Statenvertaling (HSV) is een betrouwbare bijbelvertaling. Houd je van stevige studie? Kies dan voor deze uitgave.

Zij lacht-Bijbel
Een variant op de Notitiebijbel is de bijbel van Zij lacht. Zij lacht is de online community voor vrouwen tussen 20 en 30 jaar. Naast de bijbeltekst en ruimte voor aantekeningen vind je ook overdenkingen bij een groot aantal bijbelboeken. Ook zijn praktische tips, leesroosters en uitleg toegevoegd. Het materiaal is door vrouwen geschreven voor vrouwen.

Handletter-bijbels

Handletteren is een creatieve trend. Handletteren is het mooi neerschrijven van teksten, in aansprekende lettertypes met mooie versieringen. Wie bijbelteksten handletters, onthoudt ze beter. Het resultaat kun je bovendien ophangen in huis, of delen met anderen!

Inspirebijbel
In Engeland heeft deze bijbeluitgave al velen bereikt. De bijbeltekst staat in één kolom, zodat er aan de randen ruimte is om te handletteren. Er staan ook al vele voorbeelden van handlettering afgedrukt, ter inspiratie. De bijbeltekst is de Nieuwe Bijbelvertaling.

Bijbel journalen & letteren
Een boek vol voorbeelden van handettering en andere creatieven manieren om de bijbeltekst tot je te nemen. Er is aandacht voor werken met kleurpotloden, markers, verf, stempels, sjablonen en meer.

Leesrooster-bijbels

‘Bible in one year’ is de website van Nicky en Pippa Gumbel, waarop zij dagelijks per mail christenen inspireren met bijbelteksten met een korte toelichting. Wie een jaar lang de mails leest, heeft de bijbel volledig gelezen. De mails waren echter én Engels én alleen online. Nu is het mogelijk in 2020 de hele Bijbel te lezen, door de ‘Bijbel in een jaar’-Bijbel van het NBV. Driemaal daags een bijbelgedeelte met toelichting, een mooie manier om je goede voornemen gestalte te geven!

8 Comments

 1. […] op een creatieve manier uit de Bijbel, bijvoorbeeld aan het begin van het gesprek – dat voorkomt meteen lastige […]

 2. Wat ik denk dat echt nodig is om de bijbel te lezen, is de kunst van het bijbel lezen leren. Bijbel lezen als knutselen of alleen de extra’s lezen in studiebijbels is leuk voor even. Lessen over hermeneutiek, de tekst bevragen etc. is toch het belangrijkst, zelfs voor de pas-gelovigen. Het wordt immers pas leuk als je het begrijpt.

 3. Goede tip, Heleen – misschien maken we later nog eens een blog met Studiebijbels, die zijn ook heel behulpzaam!

 4. Bedankt voor je reactie! Herkenbaar voor veel christenen, denk ik. Misschien maak ik later nog een blog waarin het gaat over Studiebijbels.

 5. Mooi dat je dat zo doet, Gemma!

 6. Gemma says:

  De basisbijbel geeft uitleg erbij en is in gewone taal. Ook your version app is n goede manier om Bijbel te lezen. Het zijn leesplannen en ik doe t zo al sinds 2014 ook n goede manier vind ik om Bijbel te lezen. Kun je je daarin vinden Arjan?

 7. Eer says:

  Ik mis soms uitleg bij de bijbel. Sommige bijbelgedeelten vind ik lastig te begrijpen, bijvoorbeeld de profeten en de context, hoe bepaalde dingen bedoeld zijn in de tijd van toen.

 8. Mag ik nog één tip geven? Twee jaar geleden kocht ik de HSV-Studiebijbel en ik ben er blij mee. Bijna automatisch ‘scan’ ik de uitleg onder de tekst nu, echt heel handig.

Comments are closed.

Dit vind je misschien ook interessant...