omslag Infographic Bijbel

de Infographic Bijbel

Eerder in deze ‘Maand van de Bijbel’ schreven we over handige uitgaves van de Bijbel. Het waren edities van de Bijbel waar je mee aan het werk kunt gaan. Ditmaal stellen we je voor aan een bijbel met heel veel plaatjes. Nee, geen kinderbijbel – maar de Infographic bijbel! Een bijzondere manier om je in de Bijbel te verdiepen.

Vijf jaar

In tegenstelling tot wat de titel van het boek lijkt te zeggen, bevat de Infographic Bijbel geen volledige Bijbeltekst. Wel wordt de rode draad van de bijbelse geschiedenis in beeld gebracht, in volgorde van de bijbelboeken. Dat wordt gedaan met ‘Infographics’: visuele elementen die je al kent van websites, journaals en kranten. Aan de uitgave is vijf jaar door een groot team gewerkt: dat laat zien dat er veel informatie in het boek is verwerkt. De tekeningen, schema’s en andere doordachte lay-out voeden je honger om weer in de Bijbel zélf te lezen. Dat zal vooral gelden voor wie graag iets leert door naar afbeeldingen te kijken (een visuele leerstijl). Voor kinderen is er een speciale kinder-editie.

Verzorgd

Een harde kaft, ingebonden, volledig in kleur – waar vind je dat nog? Gaaf detail: de papiersoort is mat waar het over het Oude Testament gaat, en glanzend waar het over het Nieuwe Testament gaat. Christus geeft glans aan de wereld!
De Infographic bijbel heeft een verzorgd uiterlijk. Het boek leent zich er goed voor een tijd op je koffietafel te liggen. Bij een kop koffie is het heerlijk grasduinen: hoe zat het ook alweer met de koningen van Juda? Welke Psalm is het kortst, en welke het langste? Welke beloften uit het Oude Testament worden vervuld in het Nieuwe? Deze ‘Bijbel’ lees je niet van kaft tot kaft en van hoofdstuk tot hoofdstuk. Het is meer een kunstwerk dan een verhalenboek.
De vele lijnen doen je soms duizelen: niet over deze uitgave, maar over de vindingrijkheid en creativiteit van de heilige Geest. Wat is de Bijbel een bijzonder boek: genieten!

Voorbeelden

Al bladerend raakten onder meer deze bladzijdes mij:

  • ‘Invloedrijke vrouwen in het Oude Testament’ laat in twee bladzijden zien hoeveel wijsheid, initiatief en mogelijkheden vrouwen vanaf het begin van de bijbel tonen. Een perspectief dat aan het denken zet, zeker ook in het licht van de actuele discussie over de plek van vrouwen in de kerk (p. 34/35).
  • ‘Vrees niet’ schijnt 365 keer in de Bijbel te staan. Het bijbehorende schema stelt zich de vraag: ‘wanneer was hemelse moed nodig?’. Daarbij blijkt dat er angst in verschillende soorten bestaat – ook dat God op verschillende manieren op zulke angst reageert. Bemoedigende bladzijdes! (p. 114/115)
  • De Infographic over de gelijkenissen van Jezus maakt me er weer van bewust dat Hij vaak in beeldtaal sprak. Ook is in één oogopslag te zien dat Johannes zich andere gelijkenissen herinnert dan de drie synoptische Evangelisten. Boeiend is ook de opdeling in categorieën, die iets zeggen over de leefwereld van Christus op aarde: landbouw, huishouden, muziek en meer (p. 154/155).

Minpuntjes

Bij al het goede dat de uitgave biedt, twee kritische puntjes.

Ten eerste zijn de drukletters op veel plekken erg klein (bijv. p. 74/75). De bladspiegel wordt niet overal optimaal gebruikt, wat de leesbaarheid niet altijd ten goede komt. De zuinigheid die voor de lettergrootte is toegepast, staat wat haaks op de verdere luxe uiterlijke verzorging.

Ten tweede is de visuele component de kracht van de uitgave, maar ook de zwakte ervan. Vooral in afbeeldingen waarin veel informatie over grotere lijnen in de Bijbel wordt samengebracht, ontbreekt soms nuance. De twee pagina’s over de datering van Bijbelboeken oogt bijvoorbeeld erg overzichtelijk – terwijl over dat onderwerp aan theologische universiteiten veel discussie is. Maar wie dat in gedachten houdt, heeft aan dit boek veel steun bij schatgraven in Gods Woord.

In de boekhandels
Infographic Bijbel (ruim 200 pagina’s, hardback, kleur)
Infographic Bijbel voor kinderen
– Lees ook: Interview met de ontwikkelaars (Nederlands) op Theoblogie.nl

Dit vind je misschien ook interessant...