empty road between trees

Lichtend Lied: God van mijn reis

Ik kan er heel blij van worden: een kerklied ontdekken dat iets nieuws toevoegt aan Nederlandse kerkmuziek. In de nieuwe rubriek Lichtend Lied belicht ik regelmatig zo’n verfrissend lied. Het gaat uitéén van Psalmbewerkingen naar Opwekking naar Hillsong en meer. Deze keer: God van mijn reis, van Reisgenoten.

Waardering: 4 uit 5.

Reisgenoten is een voortzetting van het Schrijverscollectief van Nederland Zoekt. In 2019 brachten ze God van mijn reis uit. De tekst van het lied vind je in beide filmpjes onderaan deze pagina. God van mijn reis is op te vatten als een vrije vertaling van Psalm 139. De tekst ademt een vertrouwelijke sfeer. God wordt aangeroepen als de Vader die ieder mens als geen Ander kent. De tekst onderscheidt zich dan ook door haar eerlijkheid. Het gaat over gaten in je geloof, falen, eenzaamheid en onzekerheid. En toch: het vertrouwen dat God ondanks dat alles ‘meereist’ op je levensweg stijgt daar bovenuit. Hij laat je niet alleen, ook niet als het leven tegenzit of als je fouten maakt.

De ontknoping van het lied zit in de slotzin. Het refrein eindigt steeds met de titel: ‘U bent de God van mijn reis’. De laatste keer wordt het ‘U bent het doel van mijn reis’. Een mooie vondst: God is zowel Reisgenoot als Reisbestemming. Hij begeleidt ons onderweg op aarde, maar Hij is ook al in het hemelse Thuis waar wij nog naartoe onderweg zijn. Die laatste zin geeft het lied hoop. Het blijft niet bij gaten in je geloof, falen, eenzaamheid, onzekerheid, enzovoorts. Ooit komt er een dag dat de reis ten einde komt. Dan kom je tot je doel, tot God.

Halverwege zit nog zo’n mooi zinnetje: U kent mijn wil om van U te zijn. Geloof is de wil om God toe te behoren. Die wil kan soms krachtiger zijn dan het ons onze daadkracht. We willen vaak wel God dienen, maar het mislukt regelmatig. Maar omdat God genadig is voor wie bij Hem wil horen, volstaat het voor Hem als je bij Hem wilt horen. Hij kijkt naar de intentie, niet naar het resultaat. Dat maakt deze zin mooi: het is even eerlijk als waar, even troostend als hoopvol.

Twee uitvoeringen

De melodie is op een prettige manier eenvoudig. Er zijn twee video-versies online beschikbaar. We hopen dat 2021 het jaar wordt dat Reisgenoten een album met meer materiaal uitbrengt. Op hun Youtube-kanaal vind je nog enkele liederen, waaronder een geslaagde muzikale variatie op Wat de toekomst brengen moge.

God van mijn reis, studio-versie
Live-versie van God van mijn reis van Reisgenoten

1 Comment

  1. Heloisa says:

    Prachtig uitleg van het lied! Alles wat ik heb gevoeld toen ik het hoorde, maar niet onder woorden kon brengen. Dank!

Comments are closed.

Dit vind je misschien ook interessant...