selective focus photo of person holding book

Gratis e-book over preken

Zou jij wel eens een dag willen meelopen met een predikant om te zien hoe een preek tot stand komt? In ons gratis e-book (224 pagina’s) vertellen 19 predikanten uit diverse kerkgenootschappen hoe ze een preek voorbereiden. Ze vertellen eerlijk keuzes die ze maken en dilemma’s die ze ervaren. Door de interviews ga je zelf ook meer begrijpen van het preekproces: voortaan luister je anders naar preken. Download het boek onderaan deze pagina!
De inleiding op het boek lees je hieronder.

Proeven van de preek

Een culinair journalist bezocht in zijn werkzame leven duizenden restaurants. Elke avond stak hij zijn voeten onder een andere dinertafel. Hij wist alles van sterren, gerechten en smaken. Op een zeker moment werd de culinair journalist opa. Trots als hij was, nam hij zijn kleindochter van jongs af aan mee naar de restaurants die hij dagelijks recenseerde.

Kleindochter was acht jaar, toen zij haar grootvader een vraag stelde: ‘Opa, hebt u in al die jaren weleens een kok gesproken?’ ‘Nou, eigenlijk niet,’ zei de rondbuikige grijsaard. ‘Maar opa, hebt u in al die jaren dan weleens een kijkje in de keuken genomen?’ ‘Nee.’ ‘Maar opa, hoe kunt u dan de liefde proeven, die in deze gerechten zit?’

Liefde proeven en inspiratie opsnuiven

Wat weet jij van preken? Vermoedelijk hebt u een brede ervaring met voorgangers, kerkdiensten en preken. Preken zijn ervoor bestemd beproefd te worden: dat is een goede zaak. Daartoe dient ook dit e-book: om je een kijkje te geven in de keuken die anders vrijwel altijd gesloten blijft. Je ziet de prediker aan het werk en je zult zien: geestelijk voedsel wordt met grote zorg bereid. De zweetdruppels op het voorhoofd, de glimlach rond de mond: eerlijk en open krijgen de vele praktische kanten van het wordingsproces van een preek hier een plek. Zodat je, beter dan ooit, de liefde zult proeven waarmee preken worden toebereid!

Gesprek

Predikant in de praktijk brengt je in gesprek met negentien predikanten uit zes kerkgenootschappen. Al lezend vorm je je zich een beeld van de vele praktische keuzes die elke voorganger iedere week tijdens de preekvoorbereiding te maken heeft. De verschillende hoofdstukken volgen globaal de route die voorgangers wekelijks afleggen.

We laten de voorgangers zelf aan het woord, mét alle verscheidenheid én eenheid die dat met zich meebrengt. De gekozen voorgangers vertegenwoordigen een variatie in geslacht, kerkelijke oriëntatie, leeftijd en ervaring. Veel van hen hebben bijzondere affiniteit met de homiletiek (preekkunde). Om hen zo objectief mogelijk aan het woord te laten, staan hun bijdragen in alfabetische volgorde, waarbij in elk hoofdstuk een andere voorganger als eerste het woord krijgt.

Download nu

In ruil voor het ontvangen van het e-book houden we je graag 4x per jaar op de hoogte van nieuwe blogs, podcasts en e-books. Abonneer je via deze pagina.

Boek over preken van predikanten: Predikant in de praktijk.

Dit vind je misschien ook interessant...