Ik geloof in God de Vader:die ons het hoogste lied leert zingen –en tegelijkertijd een toontje lager, Ik geloof in God de Zoon:toonhoogte van Gods Koninkrijk -,Stemvork van Gods liefde. Ik geloof in God de heilige Geest:die harmonie brengt,uit zwart-witte toetsen veelkleurig geluid haalt. Ik geloof in één heilige, algemeen-christelijke kerk:elk akkoord met Gods liefde,het …
Preken in de kerstnachtdienst
Een aansprekende kerstnachtdienst samenstellen is een vak apart: andere sfeer, andere bezoekers. Het is laveren tussen uiteenlopende verwachtingspatronen door. Wij vroegen een aantal voorgangers hoe zij dat oppakken. Zien zij op tegen preken in de kerstnachtdienst, of zien zij er naar uit? Ze delen geleerde lessen, leerzaam voor voorgangers én kerstcommissies! Lees onderaan deze pagina …
Worstelen met strengere Coronamaatregelen
Het Nederlands Dagblad vroeg een predikant en een pastoor om een ‘kijkje achter de schermen’. Welke dilemma’s komen er in het kerkenwerk op zodra er nieuwe strengere Coronamaatregelen worden afgekondigd? We laten hieronder een deel van het artikel uit het Nederlands Dagblad volgen. Of lees het volledige artikel op ND.nl over Coronamaatregelen in kerken. Wanneer …
De ‘omzingeling’ uit Nehemia 12
Nu Corona op z’n retour is, is in veel Nederlandse kerken weer samenzang toegestaan. Een feestelijk moment waar veel christenen naar hebben uitgezien! In de Bijbel wordt in Nehemia 12 na een crisis ook een muzikaal feest georganiseerd. De herbouw van Jeruzalem is afgerond. En Nehemia heeft een mooi plan om dat te vieren: met …
Het kerkgebouw als ouderlijk huis
Een ouderlijk huis is niet ‘zo maar’ een huis. Het is de plek waar je letterlijk je eerste stappen zette, vrienden maakte, herinneringen verzamelde. Het ‘doet’ iets met je zodra dat ouderlijk huis niet meer ‘in de familie’ is. Hoewel er van het rijtjeshuis in dezelfde straat nog twintig exact gelijke staan, is er maar eentje jouw ouderlijk huis. In zekere zin lijkt zo’n ouderlijk huis op een kerkgebouw. In deze blog zetten we je stil bij de rol die een kerkgebouw (en de inrichting daarvan) speelt in jouw geloofsleven.
Wat de camera met een voorganger doet
Zondag mag ik voor de vijftiende keer voorganger zijn in een kerkzaal die bijna leeg is. Zo’n online kerkdienst in kleine kring ‘doét’ iets met de mensen die thuis meekijken. Het is anders dan anders: niet naar de kerkzaal, geen mensen om je heen, geen samenzang.Regelmatig krijg ik ook de vraag wat deze periode betekent …
Podcast: stoomcursus preken beluisteren
Veel kerken zijn gesloten vanwege het Covid-19-virus. Gelukkig zenden veel christelijke gemeenten kerkdiensten en samenkomsten online uit. Dat is niet alleen wennen voor de voorganger. Ook thuis kan het luisteren van een preek moeilijker zijn. Onze podcast helpt je méér te halen uit het beluisteren van preken. Handig voor nu, maar de praktische tips zijn …
Ode aan een kerkgebouw
Tijdens de Corona-crisis zijn veel kerkgebouwen voorlopig gesloten. Een dichterlijke tekst verwoordt het gemis.
Zijn kinderen écht welkom in jouw kerk?
‘ De manier waarop wij kinderen verwelkomen
heeft direct invloed op de manier waarop zij reageren op de kerk, op God en op elkaar. Laat ze weten dat ze thuis zijn in dit huis van aanbidding.’