lelies in het veld | gelijkenis foto

Lichtend Lied: Kijk naar de lelies in het veld

De zesjarige Claire Crosby zingt het aandoenlijke lied ‘Consider the lillies’ (‘kijk naar de lelies in het veld’). Het lied is drie miljoen keer bekeken, en wij hebben het voorzien van een Nederlandse vertaling.

Het lied is een verwijzing naar Lucas 12:27-28, waar Jezus zegt: ‘Kijk naar de lelies van het veld, kijk hoe ze groeien. Ze werken niet en ze weven niet. Ik zeg jullie: zelfs Salomo ging in al zijn luister niet gekleed als één van hen’. Met ‘lelies’ worden hier niet de grote lelies bedoeld die je in Nederlandse tuinen wel eens ziet. In Bijbelse tijden bedoelde men met ‘lelies’ allerlei soorten veldbloemen. Wie op de Berg staat waar vermoedelijk de Bergrede gehouden is, ziet inderdaad allerlei veldbloemen staan. Het uitzicht op de bloemen op de heuvels rond het meer van Galilea zijn onvergetelijk.

Roger Hoffman schreef dit lied in de tachtiger jaren. Hij schrijft dat hij tijdens het schrijven van het lied een krachtige liefde voelde, die hem ook in staat stelde in het derde vers te schrijven over een moeilijk thema: kinderen die lijden.

Bekijk ook onze andere liedbesprekingen in de categorie Lichtend Lied.

Arjan Berensen

Fulltime predikant in de Protestantse Kerk in Nederland. Hoofdredacteur Theologie.nl. ZZP'er Online content & marketing. Vader van een tweeling. 39 jaar. Gadgetfreak. Koffieleut. Bosmens.

1 Comment

  1. Ik vind het hele hoofdstuk mooi. Als we dit koninkrijk eerst/met ernst zoeken, zal Hij in al onze behoeften voorzien (vs. 33). Degenen die Hem meet heel hun hart volgen en de ethiek van Gods koninkrijk naleven, zullen delen wat ze hebben (5:42; 6:1–4), en daardoor zal onze Vader in onze behoeften voorzien, óók door onze inspanningen en de vrijgevigheid van anderen. We hoeven ons geen zorgen te maken over morgen, want God zorgt altijd voor die van Hem zijn ( Ps 37:25 ).

Reageer. Dat vinden we leuk!