Lichtend Lied: For the One

Ik kan er heel blij van worden: een kerklied ontdekken dat iets nieuws toevoegt aan Nederlandse kerkmuziek. In de nieuwe rubriek Lichtend Lied belicht ik regelmatig zo’n verfrissend lied. Het gaat uitéén van Psalmbewerkingen naar Opwekking naar Hillsong en meer. Deze keer: For the One, van Bethel music.

Waardering: 4 uit 5.
Tekst en theologie

Dit lied vind ik verfrissend omdat het woorden geeft aan de opdracht om een Lichtend Licht te zijn. Het is een gebedslied waarin de Heer Jezus aangeroepen wordt om hulp bij het doorgeven van Zijn liefde. Eerder schreven we al dat we zulke missionair-diaconale liederen in Nederlandse liedbundels relatief weinig tegen komen, terwijl het thema in de kerken sterk leeft.

De tekst van het lied is bewonderenswaardig, omdat het het verlangen naar het doorgeven van Jezus’ liefde uit-zingt, zonder daarbij ‘drammerig’ te worden. Het heeft niet de streberige sfeer á la wij gaan op weg, met brandend hart’, maar ademt de sfeer van verwachtingsvol gebed. De tekst wijst er subtiel op, dat ‘missionair gemeente-zijn’ of getuigend christen-zijn niet zit in grote acties of grote daden: een glimlach is al een goed begin.

Zo’n zin als ‘A love that erases all the lines and sees the truth’ is nauwelijks in het Nederlands te vertalen. Daaruit valt op te maken dat de Engelse tekst een prettige compactheid heeft: dichterlijk zonder vaag te worden. Sommige liederen moet je niet willen vertalen: dit is er eentje van.

Verschijning

Dit lied komt dan ook nog niet in Nederlandse liedbundels voor. Er is ook geen Nederlandse vertaling van beschikbaar die op de muziek past. Het filmpje onderaan deze pagina toont in de ondertitels een vrije Nederlandse vertaling.

Oorspronkelijke tekst, muziek, arrangement: Brian Johnson, Jenn Johnson, Paul McClure, arr. Dustin Loehrs, Dan Galbraith. Het lied verscheen in 2016 bij Bethel Music Publishing als onderdeel van het album After all these years. Gitaarakkoorden en engelse liedtekst is online beschikbaar.

Inspirerende uitvoering

De Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) van Vlaardingen plaatste een aantal smaakvolle muziekvideo’s. Op één ervan zien we zangeressen Simone en Kim van Winkelhoff onder muzikale begeleiding van Inge en Emma Clement, en Vincent Verkuil. De uitvoering straalt rust uit, wat de boodschap van het lied goed ondersteunt. De hobo zit niet in het oorspronkelijk arrangement, maar geeft extra diepte aan de beleving van het lied.

Dit vind je misschien ook interessant...