arc de triomphe monument at the center of the roundabout

Het middelpunt van Nederland

Op een zomerse zaterdag liep ik in de omgeving van de Goudsberg in Lunteren. Het landschap glooide, ik volgde een bospad dat steeds verder omhoog voerde. Op een hoog punt trof ik een cirkel aan, gemaakt van staal en steen. In de cirkel lagen drie grote keien. Een bordje vertelde dat dit het middelpunt van Nederland is.

Die ervaring herkende ik. Toen ik een jaar in Amersfoort studeerde, kwam ik wel eens op het plein voor de Onze-Lieve-Vrouwen-toren. Lijnen in de bestrating geven dat het ‘midden van Nederland’ aan.

het echte midden

Zo kan ik nog even doorgaan: er schijnen zes plaatsen in Nederland te zijn die je als ‘het midden’ kunt zien. Het hangt er namelijk maar net vanaf hoe je meet. 

De Goudsberg is het midden als je een lijn trekt vanaf die berg naar de uiterste punten van ons land. Het lijkt me geen toeval dat die plek op een prachtige plek ligt. Het stralend middelpunt van Nederland kon blijkbaar moeilijk toebedacht worden aan een lelijk industrieterrein.

Amersfoort is een theoretisch midden, het ‘kadastraal middelpunt’. Het is het nulpunt voor metingen op landkaarten en dergelijke. Met het werkelijke midden, gemeten in kilometers, heeft het weinig te maken.

In Putten ligt nóg een midden van Nederland. Dat midden is bepaald door te berekenen op welke plek Nederland recht zou blijven hangen als je het hele land aan één touwtje zou kunnen optillen (het zwaartepunt).

maak mij het middelpunt

Zes middelpunten roepen om aandacht: ‘maak mij het middelpunt’. Maar wat is het nu het ‘echte midden’?

In onze levens gebeurt iets soortgelijks. Er wordt aan ons getrokken: ‘maak mij het middelpunt van je leven’. We staan steeds voor een keuze: waar richt je je op? Wat bepaalt welke route je volgt op je levenspad? 

Wat roept om je aandacht? Geld, bezit, carriére, aanzien? Op welke momenten dringen die ‘middelpunten’ zich aan je op? En wat doe je dan?

belang

De ‘middelpunten’ die zich in je leven aan je opdringen hebben iets gemeen met al die ‘middelpunten’ van Nederland. Namelijk: ze hebben er belang bij dat jij hen als het middelpunt gaat zien.

Het middelpunt in Lunteren houdt het toerisme in die streek op gang. Op het Amersfoorter Lieve-vrouwen-plein is de horeca blij met een extra attractie. Als je gericht bent op geld of bezit, tellen bedrijven hun winst. Draait je bestaan op carriére of aanzien, wrijven opleidingsinstituten zich vast opgetogen in de handen.

God in ons midden

Ook de God van de Bijbel wil het middelpunt van ons leven zijn. Maar Hij handelt daarin ánders dan andere middelpunten die zich aan ons opdringen.

Zijn komst in ons midden is belangeloos. Daaruit blijkt hoe puur Zijn liefde is. Hij komt ons tegemoet zonder bijbedoelingen. Er was voor de heilige God geen eer aan ons te behalen, geen winst bij te schrijven. 

En toch: teder, haast bescheiden komt Hij ons tegemoet. Een Baby, stilletjes achteraf geboren maakt Hij tot centrum van de wereld. Tot stralend Middelpunt van ons hart. In Jezus vind je de Kern van Gods liefde!

God in ons midden
Heer, wij aanbidden
met al Uw kinderen wereldwijd
Uw trouw aan mensen
Uw onbegrensde,
Uw ongekende majesteit

1 Comment

  1. Aritha says:

    Mooi zo met elkaar, Lunteren, middelpunt. Prachtige les.

    https://kostbaar.blogspot.com/

Comments are closed.

Dit vind je misschien ook interessant...