Een omkeercollecte is een collecte waarbij de kerk niet om geld vraagt, maar het uitdeelt. De Gereformeerde Kerk Enter, die ik diende, besloot op een startzondag de gok eens te wagen. Iedere kerkganger die de uitdaging wilde aangaan, kon één euro uit de collectezak halen. De opdracht daarbij luidde: ‘Vermenigvuldig dit bedrag in drie weken tijd – het hoeft niet veel te zijn, zolang je maar je best doet’. Het leidde tot verrassende resultaten, waarbij één euro er zesduizend werden!
tien tips
Het organiseren van een ‘omkeercollecte’ is eenvoudig met deze tien tips:
- Probeer of iemand uit de gemeente het startkapitaal wil doneren via de bankrekening van de kerk, dan is het startkapitaal fiscaal aftrekbaar. Het gemeentelid kan zich verheugen in de gedachte dat zijn/haar donatie door de actie het veelvoudige waard gaat worden.
- Haal het gedoneerde bedrag op in rollen van één euro via een muntenmachine bij je bank. Een bankier uit de gemeente wil de paar euro die dat kost, vast wel sponsoren. Je kunt natuurlijk ook muntgeld betrekken uit collecteopbrengsten van vorige reguliere collectes.
- Houd het klein en simpel: daag elke kerkganger uit de ene euro te verdrievoudigen in drie weken tijd. Het gaat er niet om dat enkelen één indrukwekkende activiteit organiseren, maar dat velen iets eenvoudigs doen dat grote kracht heeft.
- Daag kerkgangers uit: maak duidelijk dat alleen wie écht van plan is een kleine actie te organiseren, ook geld meeneemt. Laat ook ruimte voor wie niet kan of wil meedoen.
- Stop de euromunten in een collectezak en laat deze rondgaan zoals altijd: dan is het verrassingseffect groter.
- Geef creatieve voorbeelden: ‘verkoop één voorwerp van zolder op marktplaats’ of, voor jongeren: ‘drink één biertje minder als je gaat stappen’, of:’ ‘twee euro voor ieder doelpunt tegen in de eerstvolgende wedstrijd van het eerste elftal van de lokale voetbalclub’.
- Maak een hoekje op website of app waarin je tijdens de looptijd van de actie voortdurend foto’s plaats van acties uit de gemeente: dat is enerzijds goed voor de verkoop van spullen t.b.v. de actie, anderzijds brengt het creativiteit op gang. Betrek dorpsgenoten, lokale media en lokale ondernemers bij je actie en wijs hen op de site/app.
- Reken erop dat tot een fors deel (30 tot 40%) de euro niet weer inlevert. Dat wordt gecompenseerd door acties van anderen. Hoe groter het aantal deelnemers, hoe kleiner het verlies. Beperk dit verlies door tijdens de looptijd van de actie regelmatig aan de actie te blijven herinneren.
- Kies een laag startbedrag (1 euro), maar ook weer niet té laag (<1 euro) omdat daar de ongewenste suggestie van uitgaat dat het normaal is dat reguliere collectes met klein muntgeld worden gevuld.
- Maak bij de start van de actie duidelijk wanneer de actie afloopt, en dring erop aan dat men tenminste de start-euro weer inlevert (maar liefst natuurlijk meer). Bedenk een manier waardoor de geldtellers de opbrengst van de omkeercollecte apart kunnen tellen van de opbrengst van overige collectes. Wij deelden de start-euro uit met een envelop waarop de uitleg van de actie was geprint. De opbrengsten gingen in de envelop, die vervolgens dichtgeplakt in elke collecte tijdens de looptijd van de actie gedeponeerd konden worden. Zorg ervoor dat mensen doorlopend hun opbrengst kunnen inleveren, dus niet alleen tijdens zondagse erediensten.
resultaat
De omkeercollecte laat zien dat de kerk vrijgevig wil zijn, zoals de Heer van de kerk vrijgevig is voor de kerk. De omkeercollecte draait daarom om méér dan het uitdelen van geld. De organisatie van de omkeercollecte legt de deelnemers vertrouwen in handen. De omkeercollecte is een oefening in gemeente-zijn: vele kleine druppels maken één krachtige rivierstroom.
De opbrengst van de collecte is óók meer dan geld alleen. De vele kleine acties die de omkeercollecte genereert, zorgt voor nieuwe verbindingen: bijvoorbeeld tussen kerkgaande dorpelingen en niet-kerkgaande. Ook slaan groepjes gemeenteleden de handen inéén om hun startgeld én acties samen te bundelen.
vervolg
Na inleg van één euro doneerde een gemeentelid 149 euro. De omkeercollecte bracht 1250 euro op. Deze 1250 euro hebben wij vervolgens weer ‘belegd’ in een missionaire fondswerf-activiteit: een hardloopwedstrijd waarvan het parkoers dwars door de kerk liep. De netto-opbrengst (in financiële zin) daarvan was 6000 euro. Wie had dat gedacht? Nou, om eerlijk te zijn: Paulus. Lees maar in 2 Korinthiers 9:6: ‘Wie geeft, zal ontvangen”.